3 Negeri Ini Paling Ramai Pasangan Bercerai..

Setiap tahun kadar perceraian di negara kita mencatatkan peningkatan tinggi. Sehingga kini, dianggarkan 156 pasangan bercerai dalam masa sehari bersamaan atau 6 pasangan bercerai dalam satu jam.

Lebih menakut kan, berdasar kan statistik tersebut, pada tahun 2020 diramalkan 15 pasangan akan bercerai dalam masa satu jam. Itu bermakna 360 pasangan bercerai dalam sehari.

Namun dalam banyak – banyak negeri, tiga negeri ini mencatat kan kes perceraian tertinggi.

Tiga negeri tersebut iaitu Selangor, Sabah dan Johor masing – masing menduduki tiga tangga teratas dengan pasangan Melayu setiap tahun mencatatkan angka paling tinggi.

Apa yang lebih menakut kan kebanyakan usia perkahwinan pasangan yang bercerai hanya mampu bertahan selama 5 tahun atau kurang dari tempoh tersebut.

Bagaimana pun, apa yang lebih menakut kan adalah kebanyakan pasangan yang bercerai, majoritinya mempunyai usia perkahwinan bawah 5 tahun. Mengapakah fenomena itu berlaku?

Sebanyak 15.2 peratus kes perceraian berlaku akibat sikap suami yang tidak bertanggungjawab. Selain itu, masalah isteri curang juga semakin menjadi-jadi apabila mencatat kan 11.8 peratus kes menjadi punca kepada perceraian.

Statistik perceraian di Malaysia Julai 2016

Sumber: Iluminasi

sumber : www dot hanasuva dot com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *