Sehari 7 Botol Susu, Tak Mahu Nasi, Ibu Ini Kongsi Cara Mudah Buat Babnya Lupakan Susu Dan Mula Makan Nasi~

Bagi setiap pasangan yang mempunyai anak kecil, antara perkara yang merunsing kan adalah anak cerewet soal makan, terutama nya bagi yang baru berhenti menyusu. Mungkin ada pasangan yang memilih untuk mengganti kan susu ibu dengan susu formulasi, tapi yang selalu jadi adalah anak kecil ini tak lagi mahu makan makanan lain, kecuali susu formulasi sahaja.

Seorang wanita yang di kenali sebagai Surianah Yahya telah berkongsi pengalama nya mengurus kan anak nya sediri yang baru berhenti menyusu badan. Menurut nya, selepas di ganti dengan susu formulasi, anak nya tidak lagi mahu makan nasi seperti sebelumnya. Kami bawakan perkongsian tersebut untuk anda.

Susu segar

Harini aku nak share sikit perjalanan selepas Saif putus susu (bf) dengan aku. Ni berdasar kan pengalaman aku. Setiap orang mungkin tak sama. Lepas umur Saif 2 tahun tamat breastfeeding, aku dengan husband decide untuk bagi susu kambing (formula) kat Saif sebagai ganti sebab nak stop kan. Mula-mula ok, takda apa pun.

3 bulan lepas tu kami perasan satu hal dia jadi macam taknak makan. Sebelum tu elok ja makan nasi, ayam ikan semua. Tapi lama- lama tak nak makan, asyik nak susu memanjang. Sehari boleh katakan 5- 7 botol dia minum. Sebulan tak hengat berapa kotak.

Aku dah start risau sebenarnya. Entah kenapa aku tukar susu dia ke susu formula biasa. Dengan harapan ada perubahan. Hahaha. ‘Pandai’ betul mak dia ni. Kejadian yang sama berlaku. Makin bising pulak. “Umiii, bat susu, bat susu, bat susu!” Bat tu buat. Pelat. Menjadi- jadi taknak makan.

Disebab kan dia macam ketagih, aku terfikir untuk consult dengan seorang paeds ni. Dipendekkan cerita berdasarkan apa yang aku dapat, semua susu yang berbentuk powder adalah sama sahaja. Kandungan gula yang tinggi, menyebab kan anak tak lalu makan. Tak kisah lah susu apa. Mahal ke murah ke.

Sepatut nya lepas dua tahun breastfeeding tu tak perlu dah tukar bagi fm ke apa ke. Aku macam woooo. Ternganga pula haha. Paeds tu cakap bagi fresh milk lebih baik. Ni lagi buat aku nganga hahaha. Sebab bukan senang nak dapat. Pernah beli sekali susu kambing segar. Tu pun susah nak dapat. And then paeds tu cakap beli kat kedai je hehe. Tapi pastikan yang betul- betul susu segar.

Macam mana nak tahu? Susu segar ni bukan yang full cream, low fat semua tu. Susu segar ni dia akan tulis fresh milk. Baca kat ingredient memang tertulis ramuan susu segar sahaja. Takda campuran lain. Ooo.. balik tu terus aku gitau kat husband. 

Ambik kata putus untuk cuba. So start bulan lepas (awal September) beli fresh milk ni. Masa ni Saif umur 2 tahun 6 bulan. Kitorang pun beli sebotol dulu sebagai percubaan. Balik tu bagi kat Saif. Masuk dalam botol susu dia. Mula- mula dia minum berkerut dahi dia. Dia stop dia renung botol susu tu. Aku dan husband dah pandang tempat lain, sebab tahan gelak.

Pastu pura- pura tanya. Kenapa Saif ? Pastu dia geleng. Dia bagi botol susu tu, dia taknak la maksud nya. Suruh buat lain. Aku pun bangun la. Ambik yang baru depan mata dia. Pastu dia dengan hepin ya baring dapat yang baru. Try dan perkara sama berlaku. Dia minum sikit je terus letak tepi.

Tiba- tiba dia cakap kat aku, umi nak nasi. Aku jadi macam wowwww. Pestime dengar dia cakap macam tu sejak dia putus susu dengan aku. Aku dengan hepinya bagi lah dia makan. Semangat dia makan. Lapar.

Pendek kan cerita lagi dia terima jugala kehadiran susu segar tu. Tapi tu pun maximum dua botol sehari. Siang satu, malam satu sebelum tidur. Dia minum sekadar syarat untuk kalsium la kot haha. Sekarang ni dia memang dah makan nasi, ayam ikan, buah macam pisang, epal, tembikai, jambu. Makan mcm- macam yang berbentuk makanan sebenar- benarnya.

Aku? Puas hati dan syukur. Tak dengar dah dia mengamuk- ngamuk suruh buat susu macam 6 bulan yang lepas. Sekarang pagi- pagi dah cakap, umi makan nasi. Hihi. Aku teliti khasiat susu segar tu. Memang sangat-sangat bertepatan dengan apa yang aku nak. Sehari dua cawan dah cukup untuk sumber kalsium umur macam Saif.

Pada mak- mak yang hadapi masalah macam aku mungkin korang boleh cuba. Sekadar perkongsian. Mudah- mudahan bermanfaat. Lain orang lain. Ni apa yang aku lalui. share article ini jika bermanfaat

 

Credit: Surianah Yahya via Siakap Keli

sumber : mami hot viral dot com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *