‘Wanita Itu Gagal Tunjuk Bukti Haiwan Itu Miliknya’ – MDKP – Seorang Wanita Kesal Dengan Tindakan Pihak Majlis Daerah Kuala Pilah (MDKP) Yang Di Dakwa Telah Menghapuskan Seekor Anjing Milik Nya.

KUALA PILAH, NEGERI SEMBILAN – Viral di media sosial seorang wanita kesal dengan tindakan pihak Majlis Daerah Kuala Pilah (MDKP) yang di dakwa telah menghapus kan seekor anjing milik nya.
“Saya menghubungi pihak bomba untuk menyelama tkan anjing saya yang tersangkut dalam longkang. Bomba tidak dapat membantu, lalu mereka menghubungi pihak Majlis Daerah Kuala Pilah untuk membantu.
“Mereka keluarkan anjing saya dan hapuskan serta merta dalam masa yang sama walaupun saya sudah maklum kan bahawa haiwan itu adalah anjing peliharaan saya.
“Semua keluarga saya bersedih dengan sistem mereka dan lelaki ini sangat kejam. Tolong bantu saya, saya mahukan keadilan untuk anjing saya,” Lily Devan di Facebook nya pada 10 Oktober, Selasa.
Bagaimanapun, Pegawai MDKP, Syahrul Nizam Saleh mempertahankan tindakan pihak berkuasa yang melupus kan anjing berkenaan dengan menyuntik nya kelmarin.
“Kami melakukan nya mengikut prosedur dan wanita itu gagal menunjukkan bukti haiwan itu milik nya.
Lapor Harian Metro, anjing terbabit d itemui terperangkap dalam longkang dan masih hidup di belakang Dewan Datuk Bahaman, Taman Bukit Pilah Perdana. Namun ketika kerja menyelamatkan nya d ilakukan, wanita berkenaan tampil mendakwa haiwan itu miliknya.
“Ketika anggota penguat kuasa MDKP bersedia untuk melupuskan anjing dengan cara suntikan, namun wanita itu tiba – tiba muncul.
“Disebabkan gagal seperti yang diminta, MDKP mengambil tindakan berdasarkan Undang – Undang Kecil (UUK) 3(1) Perlesenan Anjing MDKP 1991 yang menyatakan bahawa mana – mana anjing di simpan dalam kawasan hendak lah mendapat lesen daripada Yang Dipertua MDKP.
“Selain itu, berdasarkan UUK 3(2) Per lesenan Anjing MDKP 1991, mana  -mana orang mempunyai, menyimpan atau menyenggara seekor anjing tidak berlesen adalah melakukan satu kesalahan.
“Berdasarkan UUK 6, Perlesenan Anjing MDKP 1991, anjing hendaklah memakai lencana setiap masa. Manakala UUK 7(1) Perlesenan Anjing MDKP 1991, mana – mana anjing berusia lebih tiga bulan yang di jumpai di tempat awam tanpa memakai lencana pada leher boleh di lupuskan.
“Selain itu, ber dasarkan UUK 8 (2), Perlesenan Anjing MDKP 1991, anjing hendak lah di ikat apabila di bawa keluar dari rumah dan UUK 8(3), Perlesenan Anjing MDKP 1991, tiada anjing boleh di biarkan bebas tanpa pengawasan pemilik,” katanya.
apa kata anda semua
sumber the reporter dot my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *